1. İslamiyet Öncesi Türk Destanları
- Altay – Yakut Dönemi
Yaradılış Destanı
➣ 19. yy.da Alman asıllı Rus Türkolog Wilhelm Radloff tarafından Şamanist Altay Türklerinden derlenen destan, aslında bütün Türk kavimlerinin asırlardan beri ortaklaşa oluşturduğu bir ürün olarak kabul görmektedir.
➣ Destanda, dünyanın nasıl yaratıldığı, evrenin düzeninin nasıl olduğu, insanların ne şekilde meydana geldiği, Tanrı ve şeytan arasındaki diyalog, şeytanın kötülüğü temsil ettiği ve Tanrı’nın gücü karşısında yetersiz kaldığı anlatılmaktadır.
- Sakalar Dönemi
Alp Er Tunga Destanı
➣ MÖ 7. yy.da Türk-İran savaşlarında ün kazanmış, İran ordularını defalarca mağlup etmiş Saka (İskit) Türklerinin ünlü hükümdarı Alper Tunga’nın yiğitliklerini anlatır.
➣ MÖ 624 yılında Türk-İran savaşlarında İran hükümdarı Keyhüsrev tarafından hileyle öldürülen Alp Er Tunga, İran kaynaklarında Afrasiyab olarak geçer.
➣ Alp Er Tunga’nın ölümü üzerine söylenmiş bu sagu/destan Divanü Lügat’it-Türk’te geçer. Ancak bununla ilgili asıl bilgi “Şehname” adlı İran destanında vardır.
Şu Destanı
➣ MÖ 4. yy.da yaşadığı düşünülen Saka Türklerinin hükümdarı “Şu”nun hayatı, tarihî kişiliği etrafında şekillenen destanda; Saka Türklerinin Makedonya Kralı Büyük İskender’le olan savaşları ve Şu’nun yiğitliği anlatılır.
➣ Eserde bazı Türk boylarının adlarının nereden geldiği, Oğuz boyları ve Türkmenlerin kaynağı hakkında bilgi verildikten sonra, Büyük İskender’in ordusunun Türklerce yenilgiye uğratıldığı dile getirilir.
➣ Destan, 11. yüzyıla kadar Türkler arasında yaşamış ve bu yüzyılda Kaşgarlı Mahmut tarafından derlenip yazıya geçirilmiştir. Destanla ilgili bilgileri Divanü Lügatı’t-Türk’ten öğreniyoruz.
- Hun Dönemi
Oğuz Kağan Destanı
➣ Destanda; MÖ 209 -174 yıllarında hükümdarlık yapmış olan Hun hükümdarı Mete’nin hayatı, yiğitlikleri, Orta Asya’da Türk birliğini nasıl sağladığı, Hun İmparatorluğu’nu nasıl kurduğu ve genişlettiği, ölümünden önce ülkesini oğulları arasında nasıl bölüştürdüğü anlatılır.
➣ Türk destanları içinde elimizde büyük bir parçası bulunan en önemli destandır. Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra da Oğuzname adıyla anlatılmaya devam etmiştir. Destanla ilgili bilgileri Moğol tarihçisi Reşidüddin’in Camiü’t-Tevârih ve Ebbulgazi Bahadır Han’ın Şecere-i Terakime adlı eserlerinden öğreniyoruz.
Attila Destanı
➣ Batı Hun hükümdarı Attila’nın fetihleri ve mücadeleleri etrafında oluşmuştur. MS 5. yy.da Avrupa’ya korkulu yıllar yaşatan Attila, Rusya’dan Fransa’ya kadar bütün Avrupa’yı almış, Roma’ya kadar uzanmıştır. Destanda onun ölümüyle ilgili söylenen ağıtta bir ölüm feryadı değil, kahramanlıkları öne çıkarılmaktadır.
- Göktürk Dönemi
Bozkurt Destanı
Destanda; ailesinin tamamı öldürülmüş bir Türk çocuğunun dişi bir kurt (Asena) tarafından beslenmesi, onunla evlenmesi sonucu Göktürklerin yeniden türeyişi anlatılır.
Ergenekon Destanı
➣ Bozkurt destanının devamı niteliğindedir. Tatarların saldırısına uğrayıp yok edilen Göktürklerden sağ kalan iki ailenin Ergenekon denilen yere sığınması, orada dört yüz yıl kalıp çoğalması, sonra da demir bir dağı eriterek oradan çıkıp intikamlarını alması anlatılır.
➣ Destan, 13. yy.da Moğol tarihçisi Reşidüddin tarafından yazıya geçirilmiştir. Yazarın Camiü’t-Tevârih adlı bu eserindeki rivayet Farsçadır.
- Uygur Dönemi
Türeyiş Destanı
➣ Destanda; eski Hun hanlarından birinin, sadece tanrı ile evlenebileceklerine inandığı iki güzel kızını, tanrı sandığı bir kurtla evlendirmesi sonucu türeyen Uygur nesli anlatılır.
➣ Kurttan türeme motifi yönüyle Bozkurt destanıyla benzerlik gösterir.
Göç Destanı
➣ Türeyiş destanının devamı niteliğinde olan ve Uygurların ana yurtlarından göç edişini anlatan destanın hikâyesi şöyledir:
Uygur hakanı Çinlilerle yaptığı savaşlara son vermek için Çin prensesiyle evlenmek ister, Çinliler de bu prenses karşılığında Türklerce kutsal sayılan bir Yada Taşı’nı alır. Kutsal olan bu taşın verilmesiyle meydana gelen uğursuzluk Uygurlarda büyük bir kıtlık ve kuraklığa neden olur. Bunun üzerine Uygularlar ülkelerinden göç ederek Beşbalıg bölgesine yerleşir.
➣ Destanın en önemli özelliği değersiz bir taş parçasının bile hiçbir şey uğruna düşmana verilmeyeceği inancını anlatmasıdır.
- Altay Türkleri
Siyenpi Destanı
➣ Daha çok Altay Türkleri arasında yaygınlık kazanan bu destanda; 2. yy. ortalarında yaşamış ve adı Çin kaynaklarında Ta-şe-hoay olarak geçen Siyenpi yabgusunun (hükümdar) efsaneleşmiş hayatı anlatılır.
2. Göktürk Yazıtları
3. Yenisey Yazıtları
4. Uygur Metinleri